dilluns, 2 de novembre del 2009

LA COMPOSIIÓ DEL TEXT: PLANIFICACIÓ, COMPOSICIÓ I REVISIÓ

Per fer un bon text hem de tenir en compte tres passos, malgrat que dividim el procés de composició textual en tres etapes diferenciades, cal entendre l'escriptura com un procés NO lineal on NO es passa per les diferents etapes de manera lineal i ordenada fins arribar a la redacció final d'un escrit. Per tant hem de tenir en compte:

PLANIFICACIÓ: planificar és reflexionar: és establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, sleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.

LA REDACCIÓ: redactar és transformar els plans i les idees en llenguatge escrit, és a dir, en un text coherent, estructurat d'una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets, tenint sempre en compte, doncs, les característiques de la coherència, la cohesió, l'adeqüació, la corecció i la variació.

LA REVISIÓ: revisar és examinar: és avaluar el que hem escrit, decidir si s'adiu amb les nostres expectatives i, si convé, modificar el que calgui per tal de millorar el text. Cal tenir en compte que no només revisem el text fina, sinó que duem a terme operacions de revisió durant tot el procés de redacció.

Tot i entenent aquests procssos com a normals en el procés d'escriptura, és important tenir ben clares les tres etapes i intentar ser el màxim de metòdics en acoseguir els objectius de cadascuna de les tres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada