dissabte, 5 de desembre del 2009

HIPERTEXT: què és i com utilitzar-lo per a escriure en mitjans electrònics.

L'hipertext, en termes d'informàtica, és el nom que rep el text que a la pantalla da l'ordinador et porta a un altre text relacionat. La forma més habuitual dels hipertext és la dels HIPERVINCLES que van a uns altres documents. Si l'usuari selecciona un hipervincle, fa que el pograma de l'ordinador mostra immediatament el document enllaçat.
Una altre forma d'hipertext és el STRECHTEXT que consisteix en dos idicadors o acceleradors i una pantalla. El primer indicador permet que el que està escrit es pugui moure de dalt cap a baix de la pantalla. El segon indicador fa que el text canvï de tamany per graus.

És important mencionar que l'hipertext no estigui limitat a concpetes textuals, podem trobar dibuixos de l'element especificat, sons o vídeos referits al tema. El programa que s'utilitza per llegir els documents d'hipertext és diu "nevegador", i quan seguim un enllaç diem que estem navegant per la Web.


CARACTERÍSTIQUES DE L'HIPERTEXT:
1. Aquesta tecnologia ha de promoure un mitjà adecuat per organitzar i presentar informació poc o gens estructurada, no ajustada a esquemes tradicionals o rígids com és el cas de la base de dades.

2. Es pretén imitar una funcionament de la ment humana, fent ús dels models cognitius, així doncs l'usuari no hauria de fer grans esforços per obtenir la informació requerida.

3. La informació es troba distribuïda i pot ser vista per diferents ususaris, per això és tracta d'un àmbit compartit.

4. És un àmbit col·laboratiu.

5. Té associat diferents mecanismes de recuparció i recerca de la informació, a través de les navegacions, siguin dirigides o no.

DIFERETNS ESTILS D'HIPERTEXT:

























Per últim dir que un HIPERTEXT eficaç és fàcil d'aprendre,fàcil de recordar i pràcticament lliure d'errors i amigable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada