dissabte, 5 de desembre del 2009

INTERNET CANVIA LA FORMA DE LLEGIR ... I DE PENSAR?

Internet ja és per a molts un canal d'informació. Cada cop és superior el temps que hi dediquen a navegar, llegir notícies, revisar el correu, veure vídeos i escoltar música, consultar enciclopèdies, mapes, parlar per telèfon i escriure als blogs. En definitiva la xarxa filtra gran part del nostre accés a la realitat. EL cervell humà s'adapta a cada nou canvi i Internet en suposa un sense precedents. Quina serà la seva influència? Els experts estan dividits. Per a uns, podria disminuir la capacitat de llegir i pensar en profunditat. Pels altres, la tecnologia canviarà en un futur pròxim amb el cervell per augmentar exponencialment la capacitat intel·lectual.

El fet de passar tantes hores davant del ordinador ens està afectant en la nostra lectura i en l’escriptura. Cada cop, escrivim pitjor, fem més faltes d’ortografia, faltes gramaticals, de coherència i de comprensió. Els nens que han nascut en el “boom tecnològic”, patiran en un futur grans problemes de lectura i escriptura, i això s’hauria d’evitar d’alguna manera; com per exemple, no deixant que nens de primària, disposin d’un ordinador per cadascú a classe.

El que queda per veure és si aquesta influència va a ser negativa. Els nostres cervells adverteixen que no necessiten dedicar un esforç mental i neuronal a aquelles tasques que podem deixar a les màquines, per exemple: ens hem tornat menys capaços de realitzar operacions aritmètiques des que les calculadores ho fan per nosaltres fa ja moltes dècades. Ara confiem en Google com un amplificador de la nostra memòria, així que de fet vam recordar pitjor les coses que sense ell.

Oposar cervell i tecnologia és un enfocament erroni. Aquesta influència serà molt major a mesura que augmenti l'ús d'Internet, indica que podríem trobar-nos enmig d'un gran canvi de la capacitat humana per a llegir i pensar.


Segons el cintífic Kurlzweil: "Coincido con la preocupación por el uso superficial de Internet, pero lo considero como un problema cultural reversible a través de una mejor enseñanza y un mejor software de búsqueda, y no como una deformación neurológica", explica desde Nueva Jersey (EE UU). "Sucede como con la gente que está acostumbrada a los coches y a las tumbonas pero entiende la importancia de hacer ejercicio".
Estic d’acord amb Kurlweil respecte el que cada persona ha de saber les limitacions alhora de fer ús d’un ordinador, però, d’altra banda no estic d’acord, ja que avui dia poca gent controla les hores que passa davant d’un ordinado; com podeu veure, aquí em trobo jo, sentada d'avant d'un ordinador fent treballs, i això, probablement, ho vulguem o no, ens acabarà perjudicant neurològicament.


Recomano aquesta lectura ja que molts de nosaltres ens hi sentirem identificats:
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Internet/cambia/forma/leer/pensar/elpepusoc/20081010elpepisoc_1/Tes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada